Soldager, temperatur og klima i Alicante provinsen og Costa Blanca-kysten

Alicante Property

News

Soldager, temperatur og klima i Alicante provinsen og Costa Blanca

Soldager, temperatur og klima i Alicante provinsen

Forhold som soldager, temperatur og klima er svært gode grunner til å slå seg ned i Alicante provinsen. For mange er dette selve årsaken til at man hele eller deler av året ønsker å bosette seg et sted på Costa Blanca-kysten.

Soldager i Alicante provinsen

Alicante er kjent for sitt gode klima og har et betydelig antall soldager gjennom året. Gjennomsnittlig har Alicante rundt 300 soldager i året, noe som gjør det til et populært reisemål og et fantastisk sted å bo. Enkelte steder i provinsen har blant de aller fleste soldager i Europa. Gjennomsnittlige soltimer og temperatur pr. dag (ca. tall) i januar er 7 soltimer og dagtemperatur 13 grader, februar, 8 soltimer og dagtemperatur 14 grader, mars 10 soltimer og dagtemperatur 17 grader, april 11 soltimer og dagtemperatur 19 grader, mai 12 soltimer og dagtemperatur 22 grader, juni 13 soltimer og 26 grader, juli 13 soltimer og dagtemperatur 29 grader, august 12 soltimer og dagtemperatur 29 grader, september 10 soltimer og dagtemperatur 26 grader, oktober 9 soltimer og 22 grader, november 8 soltimer og 17 grader, desember 7 soltimer og dagtemperatur 14 grader..

Det er noen forskjeller i antall soldager mellom sør og nord i Alicante-provinsen, Generelt sett kan sørregionene i provinsen, som Orihuela, Torrevieja, Santa Pola, oppleve et høyere antall soldager sammenlignet med de nordlige områdene som Denia, Calpe og Alcoy. Denne forskjellen skyldes flere faktorer. For det første påvirkes provinsen av fjellene i Costa Blanca, som fungerer som en naturlig barriere og skaper variasjoner i klimaet. Fjellene kan påvirke skydannelse og nedbørsmønstre, og dermed påvirke mengden solskinn som når de ulike områdene i provinsen. På den østlige siden av fjellene, som inkluderer sørregionene, kan luften være mer stabil og hindre skydannelse, noe som fører til flere soldager. De sørlige områdene får også påvirkning av varme luftstrømmer fra Sahara-ørkenen, som bidrar til å opprettholde solrike forhold. De nordlige områdene kan oppleve mer skydekke og nedbør på grunn av nærheten til fjellene og eksponering for fuktigere luft fra havet. Dette kan føre til noe færre soldager sammenlignet med sørregionene. 

Definisjonen av en soldag i Spania kan variere avhengig av hvilken kilde eller organisasjon som brukes. Generelt sett er en vanlig definisjon at solen må være synlig i minst 50% av dagen for at det skal telle som en soldag. Dette betyr at hvis solen er synlig i halvparten eller mer av dagen, regnes det som en soldag i Spania. I Norge kan vi ha andre definisjoner av en soldag. Det kan til og med være forskjellige fra sør til nord.

Temperatur og klima for Costa Blanca

Som sagt så spiller Costa Blanca-fjellene en betydelig rolle når det gjelder å påvirke temperaturen og klimaet i Alicante-provinsen. Disse fjellene, som strekker seg langs den spanske Middelhavskysten, bidrar til å skape et unikt mikroklima i regionen og gir opphav til forskjeller mellom sør og nord i provinsen. Costa Blanca-fjellene fungerer som en naturlig barriere som påvirker vær- og klimamønstrene i området. De spiller en viktig rolle i å begrense innflytelsen fra kald luft som kommer fra innlandet og skaper dermed et mildere klima ved kysten. Denne "skyggeeffekten" forhindrer den kalde luften fra å nå kystområdene og bidrar til å opprettholde varmere temperaturer i Alicante-provinsen. På grunn av den geografiske beliggenheten til Costa Blanca-fjellene og deres høyde, skaper de også variasjoner i nedbørsmønstrene i regionen. Når fuktig luft fra havet stiger og møter fjellene, blir den tvunget til å stige videre og avkjøles, noe som fører til kondensasjon og økt nedbør. Dette resulterer i at noen områder på den østlige siden av fjellene, som Denia, Javea, Calpe og Altea, får mer nedbør enn områdene på vestsiden.

Fjellene i Costa Blanca-området inkluderer flere bemerkelsesverdige topper og fjellkjeder. Sierra de Aitana er en av de mest kjente fjellkjedene i området og er også hjemmet til Aitana Peak, som er den høyeste toppen på Costa Blanca med en høyde på rundt 1 558 meter. Andre fjellkjeder inkluderer Sierra de Bernia, Sierra de Serrella og Sierra de Maigmo, blant andre. Mikroklimaet som skapes av Costa Blanca-fjellene har betydelige konsekvenser for vegetasjonen og landskapet i Alicante-provinsen. På den østlige siden av fjellene finner man typisk middelhavsvegetasjon, inkludert olivenlunder, sitrusfrukt-hager og fjellrike områder med furu- og eikeskoger. På vestsiden av fjellene er det derimot et tørrere og mer kontinentalt landskap preget av stepper og buskvekster. 

I sammenheng med temperatur og klima spiller Costa Blanca-fjellene derfor, som man forstår, en helt avgjørende rolle for klima i Alicante-provinsen. Slike ting kan jo være viktige når man skal bestemme seg for hvor man skal slå seg ned her i Alicante/Costa Blanca. Litt kjøligere og færre soldager i nord enn i sør, men forskjellen er ikke så stor for oss som er vant til å bo i Norge. For noen er kanskje dette også en fordel. Og nærheten til de fantastiske Costa Blanca-fjellene gir kortere vei til fjell-utflukter. Men ikke å forglemme, nord har en kortere vei til storbyen Valencia.

Gjennomsnittstemperaturene i Alicante ligger på rundt: Januar 10,9 , Februar 11,3 , mars 13,5 , april 15,7 , mai 18,8 , juni 22,9 , juli 25,3 , august 25,6 , september 22,9 , oktober 19,5 , november 14,4 , desember 11,6. Husk at dette er gjennomsnittstemperatur i løpet av 24 timer hele på hele måneder. Temperaturene midt på dagen er selvfølgelig høyere. Men man ser likevel godt forskjellene på temperaturen på de forskjellige månedene.

Søk etter boliger her: https://alicante-property.no/

Bildegalleri

Share

Tilsvarende boliger

WhatsApp