Finansiere og investere hus, leilighet, bolig i Spania - Alicante provinsen/Costa Bla

Alicante Property

Alicante-nyheter om boliger, byer og opplevelser i Alicante-provinsen, Alicante nord og sør.

Finansiere og investere i hus, leilighet, bolig i Spania/Alicante/Costa Blanca - Euro v norske kroner

Finansiere og investere i hus og leilighet i Spania/Alicante

Å kjøpe hus eller leilighet i Spania er en investering i både eiendom og livskvalitet. Franskmenn, belgiere og nederlendere er de som kjøper flest boliger i Alicante om dagen. Dette kommer rett og slett av at hus og leiligheter er rimeligere her enn f.eks. Frankrike, samtidig som klima er enda gunstigere enn de fleste steder i Frankrike. Dette gir en indikasjon på at vi fremover kanskje vil se en høyere verdistigning på boliger i Alicante enn andre steder.

Det finnes vel i utgangspunktet tre forskjellige hovedgrunner for å kjøpe bolig i Spania. For de fleste starter det vel med et ønske om et fast feriested i Spania. Et sted hvor man føler seg som hjemme på samme måte som man gjør med en hytte i Norge. Faktisk er det mange som kaller dette “hytta mi”. Mange føler man trenger et sted med varmere klima som en avveksling fra usikkert og kaldt vær i Norge. Flere har etterhvert kjøpt i Spania for å bo her permanent. Mange av disse er pensjonister som ønsker et godt liv etter at de er ferdig med arbeidslivet. Men det er også stadig flere yngre personer som finner livet i Spania svært behagelig og mye rimeligere. Den siste grunnen er folk som ønsker å investere i fast eiendom i et område som sammenlignet med Norge har lavere priser og et potensiale for god verdiøkning. Og i Alicante spesielt er prisene vesentlig lavere sammenlignet med prisene i Frankrike og sør i Spania som Malaga-området. Dette gir fremover en mulighet for god avkastning på investeringer i fast eiendom kanskje med mulige leieinntekter En investering i fast eiendom i Spania er jo samtidig en valuta investering. Det må man ikke glemme.

Finansiering av bolig i norsk eller spansk bank ?

Siden norske banker ikke kan bruke et hus eller leilighet i Spania som sikkerhet så må man ofte låne på huset/leilighet eller hytta i Norge. Det er vel normalt at man går til sin norske bankforbindelse først og spør om mulighetene for lån. Men hvis man ikke ønsker dette av en grunn, så har Alicante Property samarbeid med en norsk finansinstitusjon i som forespør hos flere banker for deg. De kan spørre på hele beløpet eller bare den delen som gir deg nok egenkapital i Spania til å låne resten i spansk bank. Men også de må forholde seg til at total opplåning må være innenfor 85%. Det er fullt mulig for utlendinger å få lån i spanske banker til bolig, men de gjør selvfølgelig de samme vurderingene som norske banker gjør når man kjøper hus og leiligheter. Spanske banker låner som regel ikke ut mer enn 65% til 70% av kjøpesummen hvis du ikke er resident, så du trenger en høyere egenkapital enn når du kjøper bolig i Norge. Men er du resident i Spania kan du låne opp til 80% på lik linje med spanjoler. Du må være klar over diverse ekstra kostnader som skatt, utgifter i forbindelse med overtakelse, advokat, etc. utgjør ca.13,5% av kjøpesummen. Denne kostnaden kommer i tillegg og skal finansieres. Det er som sagt en mulighet å låne noe på huset eller leiligheten i Norge for å ha til egenkapitalen, og låne resten i spansk bank. 

Euro v kroner

Ved lån i norsk bank så vil man jo låne i norske kroner. Det kan jo være tryggere siden man har inntektene sine i kroner. Låner man i spansk bank så låner man i euro. Hvis euroen stiger mot den norske krona så vil lånekostnadene øke. Dette må man være klar over. Det betyr i så fall at man må betale mer i avdrag og renter månedlig.  Men stiger euroen mot den norske krona så vil man ha en valutagevinst på boligen utregnet mot norske kroner, så det kan bli et +/- 0,- regnskap totalt sett. Hvis euroen synker i verdi mot den norske krona så blir det jo stikk motsatt, lavere månedlige utgifter og et valutatap på boligen. Verdien mellom kroner og euro kan variere fra år til år, men over tid har euroen styrket seg mot krona. Disse valutavurderingene har jo ingenting med den generelle verdiøkningen man ofte har på boliger i eiendomsmarkedet, uavhengig i hvilket land eller hvilken valuta man regner ut fra. De siste årene har renten i Spania vært litt lavere enn i Norge, men husk at i Norge får du trukket fra rentene på selvangivelsen. En ulempe med å ta lån i Norge er at du binder opp tilgjengeligheten til kapital. Ved lån på din spanske bolig har du totalt sett større verdi-balanse å låne ut fra. Lån i spansk bank vil heller ikke registreres i norsk gjeldsregister. Sammen med eiendomsmeglerne og advokat så er vi med å gi råd og hva som er riktig for akkurat deg, samt kontakt med spanske banker i forbindelse med lån. Det blir mer og mer vanlig at familier og venner kjøper hus og leiligheter sammen fordi dette ofte både kan være praktisk og gjøre det enklere å finansiere. Vi er selvfølgelig behjelpelige med å ordne papirer angående felles eierskap sammen med advokat.

Kjøpe bolig nummer to i Spania

Flere som har kjøpt bolig tidligere i Spania har etter noen år har funnet ut at behovene har endret seg eller at man har funnet steder hvor man heller vil bo. Det kan være at man vil bo nærmere stranden eller golfbanen, ønsker et større hus eller være nærmere flyplassen og Alicante by. Dette er jo ikke et problem hvis man kan finansiere dette fra Norge. Men det er et problem hvis du ønsker å bruke bolig nummer en i Spania til å finansiere bolig nr to i spansk bank, som vi gjør i Norge. Det lar seg vanligvis ikke gjøre. Det betyr at du må selge bolig nummer en før to kjøper bolig nummer to. Nå har Alicante Property funnet en løsning på dette. Gjennom samarbeid med et internasjonalt finaniseringsselskap kan vi nå tilby en løsning hvor dette selskapet finansierer egenkapitalen i bolig nummer to til du har solgt bolig nummer en. Dette finansieringsselskapet har også andre produkter hvor man kan låne på boligen i Spania så lenge du har tilstrekkelig nok egenkapital i boligen.

Leieinntekter på investeringen i bolig i Spania

Veldig mange har bestem seg for også å leie ut huset eller leiligheten deler av året. Hvor mye man kan få i inntekter er avhengig hvor stort huset eller leiligheten er, hvor den ligger, når på året du leier ut, om det er korttidsleie eller langtidsleie mm. Men hvis man f.eks. tar utgangspunkt i en bolig med to soverom og to bad så burde man kunne på ca. 600 euro i uka i høysesong og omtrent dette samme i måneden med langtidsleie utenfor høysesong, men dette kan variere mye. En annen indirekte "inntekt" som mange ikke tenker på; er kostnader man tidligere har hatt ved å leie i Spania eller andre steder, og ikke minst kostnader ved pakketurer hvis man bruker det. Dette er jo en kostnadsbesparelse. I denne sammenheng kan man tenke seg det som indirekte "inntekter" som skal være med å finansiere investeringen. Mange mener at prisene på boliger i Spania, og spesielt Alicante, vil fortsette oppover. Nå har blant annet franskmenn og belgiere begynt å kjøpe mer. Og til med amerikanere har fått øynene opp for Spania på grunn av flere direkteruter fra USA. Dette kan føre til flere som leier i første omgang for deretter å kjøpe, når de kjenner markedet bedre. Dette vil presse prisene oppover og gjøre et boligkjøp i Spania/Alicante til en god investering.

Praktiske ting som må ordnes

Det er også en del praktiske ting som må ordnes når man skal kjøpe bolig i Spania. Det første er ditt personlige spanske nummer, NIE nummer. Dette kan du like så godt skaffe deg først som sist. Det er greit å ha uansett hvis man oppholder seg i Spania. Dette kan noen ganger ta litt tid ordne i Spania, så ta dette gjerne med den spanske ambassaden i Norge. Men vi kan hjelpe med dette også. Skal du låne penger i Spania så må de ha skatteseddelen din på engelsk. Driver du eget selskap og tar ut lønn derfra så ikke si at du driver eget selskap, hvis banken ikke spør. Da får du noen ekstra runder med å måtte skrive en redegjørelse hva selskapet driver med, legge frem firmaattest etc på grunn av hvitvaskings-regler. Skulle du tenke på å kjøpe hus gjennom ditt norske selskap så blir papirarbeidet enda litt mer komplisert med firmaattester oversatt til spansk med apostille etc. (og bør ikke være mer enn 3 måneder gammelt stempel til du underskriver kjøpet). Det er mer komplisert og tar lengre tid, men absolutt ikke umulig. Et firma må ha spansk CIF-nummer i tillegg til ditt private NIE-nummer, firmaregnskaper på engelsk etc. Men sjekk også ut norske skatteregler før du bruker selskapet til å kjøpe bolig i Spania. Det kan komme nye norske skatteregler for å eie bolig gjennom et selskap som gjør dette lite gunstig. Skulle man senere selge en bolig eiet av et selskap til seg selv eller arvinger så vil det komme  nye salgskostnader, selv om man i Spania har en mulighet for å "donere" bort boligen til (eieren eller arvinger) til en mye lavere pris enn markedspris på boligen. Vanlig arveavgift mellom nærstående i Valencia regionen trer ikke i kraft før hver enkelt av arvingene får over 100.000 euro. Og på beløpene over 100.000 euro blir arveavgiften/skatten i Valencia snart nedsatt fra 25% til bare 1%. Har boligen en verdi på 300.000 euro og du har 3 barn eller barnebarn er det ingen arveskatt. Har boligen en verdi på 600.000 euro så må 3 barn/barnebarn betale 1.000 euro hver i arveskatt med de nye skattereglene. Så ikke gjennomfør arvedisposisjoner før disse nye reglene er gjennomført.

Se alle vår boliger her: https://alicante-property.no/

Share

Tilsvarende boliger

WhatsApp